Napelem rendszer az egészségem megőrzése érdekében

Nagyon érzékeny a bőröm, emiatt az erős napsütést nehezen viselem. A nyaraim rendszerint azzal kezdődnek, hogy paradicsompirosra égek. Hiába a sok napvédőkrém, semmi nem használ, bármit teszek, mindennek ez a vége. Sokszor aggódom amiatt, hogy ez milyen rossz hatással lehet a bőröm egészségére. Egyre többet hallani arról, hogy az ózonpajzs elvékonyodása miatt erősebb az UV-sugárzás, ami számtalan negatív hatással van az emberre. Az ózonréteg pusztulását különféle gázok okozzák, amiket persze mi emberek juttatunk a levegőbe.

A környezetkímélés számomra fontos téma. Sokat foglalkozom vele, megpróbálok mindent megtenni a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében. Az a véleményem, hogy nem csak a mikrokörnyezetünket kell rendben tartanunk, hiszen a Föld maga az otthonunk. Ha mindenki úgy óvná a bolygót, mint a saját lakását, akkor sokkal kevésbé fenyegetne bennünket a globális felmelegedés.

Én jelenleg a modern energiatermelési megoldások felé kacsintgatok. Az egyik ismerősömtől hallottam a napelem rendszer pályázatról. A „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezésű pályázat által 0%-os kamatozású kölcsön formájában támogatják a magyar lakosságot. A keretösszeg 105,2 milliárd forint, aminek maximum a felét kaphatják meg a társasházak és a lakásszövetkezetek. A többi pénz a magyar lakosság között kerül szétosztásra. A felvehető hitel 500 ezer és 10 millió forint között mozoghat. Az elnyert összeg nem csak napelemekre fordítható, hanem hőszivattyúk telepítésére, napkollektorokra, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre és a nyílászárók cseréjére is. Szóval igazából mindenre, ami energiahatékonyabbá teheti az otthonokat.

A pályázatnak csupán két feltétele van: 10% saját forrással kell rendelkezni, valamint a Magyar Fejlesztési Banknak húsz éven belül vissza kell fizetni a kölcsön kapott pénzt. Ezek a kikötések azonban egyáltalán nem tűnnek teljesíthetetlennek.

A napelem rendszer pályázat által természetesen nem csak a károsanyag-kibocsátás ellen tehetnék. Ez egy nagyon jó beruházás lenne, hiszen a napelemek hamar visszahozzák a beléjük fektetett pénzt. Az interneten utánanéztem és azt találtam, hogy a profin megtervezett és kivitelezett napelem rendszer költségei már 8-10 éven belül megtérülhetnek. Ehhez természetesen tökéletes munkára és minőségi alkatrészekre van szükség.  Ennek értelmében a jól megtervezett napelem rendszer még a futamidő lejárta előtt visszahozhatja a pénzt.

A napelemek folyamatosan termelik az áramot, legalábbis a napsütéses órákban. Így akár sokkal több energia is termelődhet annál, mint amennyire valóban szükség van. A megmaradó áram a hálózatra töltődik fel, amiért a szolgáltatónak fizetnie kell. Tehát amennyiben van erre lehetőségünk és igényünk, mi is energiatermelővé válhatunk.

Nyilvánvalóan az is előfordulhat, hogy a kevésbé napsütéses hónapokban nem termelődik több áram a kelleténél, de a nulla forintos villanyszámlák sem tűnnek rossznak. A hazai feltételek azonban nagyon kedvezőek. Magyarországon a napsütéses órák száma: 1800 és 2000 óra között mozog egy évben. Ennek értelmében jó napelemekkel akár 1250 kWh energiát is lehet termelni egy év alatt.

A napelem rendszer pályázat szerintem jó lehetőség mindazoknak, akik vágynak a környezettudatos életvitelre, de nincs tele a zsebük pénzzel. A napelemek visszahozzák a befektetett pénzt, így nagyobb erőfeszítés nélkül, már ebből visszafizethető a kölcsön. Én mindenképp szerencsét próbálok. Remélem, hogy sikerülni fog és hamarosan már magam termelhetem meg az áramomat.