Napelem pályázatok egy egészségesebb bolygóért

Saját egészségünk talán a legfontosabb a számunkra, hiszen ez mindennek az alapja. Annak, hogy elvégezhessük a munkánkat, eljuthassunk messzi tájakra, élvezettel élhessük meg a mindennapokat, vagy csak egyáltalán megélhessük őket. Ezt azonban nem csak az befolyásolja, hogy mi miként vigyázunk az egészségünkre, hanem az is, hogy a környezet mennyire vigyáz ránk. A környezetet pedig java részt mi magunk formáljuk, tehát a körforgás mégis adott.

Ebből a megfontolásból mindig figyelemmel követem, hogy milyen új lehetőségek adódnak arra, hogy zöldebbé tegyem az életemet. Gondolok itt a megújuló energiaforrások használatára a háztartásban, vagy akár az utazásban. Ennek megfelelően már régóta tervezem napelemek telepítését a házamra, csak eddig mindig valami másnak kellett elsőbbséget szavaznom a költségeket illetően. Eddig! Ugyanis napelemek pályázat útján is elérhetők már magánszemélyek számára is! Na jó, ez így kicsit túlzás, mert támogatást lehet hozzá igényelni, visszatérítendő formában, de számomra mégis ez fogja a megoldást jelenteni.

Azt eddig is tudtam, hogy vállalkozások igényelhetnek akár egészen jelentős összegeket napelemes rendszerek telepítésére. Ráadásul vissza nem térítendő formában. A legutóbb mikor utánanéztem kétféle pályázat volt. Az egyikkel kisebb teljesítményű rendszerekre lehetett pályázni, ezzel 1.000.000 és 3.000.000 forint közötti összeget lehet nyerni. A másik pályázaton pedig nagyobb teljesítményű rendszerek telepítésére, valamint más egyéb “zöld” energetikai fejlesztésekre lehetett támogatást igényelni, 3.000.000 és 100.000.000 forint közötti értékben, szintén vissza nem fizetendő formában. Ebből aztán már lehet fejleszteni…

De ahogy most újra utánanéztem a dolgok állásának, örömmel konstatáltam, hogy magánszemélyeknek is juthatnak segítséghez. Nekünk az MFB egy 0%-os, tehát kamatmentes hitel formájában kínál támogatást a házak energetikai fejlesztéséhez. Ez azt jelenti, hogy csak azt az összeget fog kelleni visszafizetni, amit ténylegesen igényeltünk a beruházásra. De mennyi is az annyi? Magánszemélyként minimum 500.000 maximum 10.000.000 forint igényelhető. Ezek olyan határok, amelybe kényelmesen belefér még az is, ha esetleg a tetőszerkezetet is meg kell erősíteni. Ezt az összeget ráadásul akár 20 éves futamidőre is fel lehet venni, 10% önerő mellett. Az én esetemben ez nem lesz több, mint egy nagyjából 3-4 millió forintos beruházás. Ezt teljesen magamtól nem tudnám meglépni, azonban egy ilyen hitel lehetőséggel könnyedén bele merek ugrani. Szerencse, hogy nem Pest megyében élek. Ott szemfülesek voltak a lakosok és már annyian éltek a lehetőséggel, hogy az ottani “kassza kiürült”, vagyis egyelőre nem érhető el támogatás, mert az erre szánt keret kimerült. De nem úgy itt nálunk Komárom-Esztergom megyében! Úgyhogy keresek egy szimpatikus kivitelezőt és remélhetőleg nyár végére már meg is lesz az új szerzemény a tetőn. Én pedig végre búcsút mondhatok a villany számlának!