A gének védelme

Génjeink meghatározzák, kik vagyunk. Külsőleg legalább is egész biztosan. Persze sokkal fontosabb dolgok is múlnak ezen, mint külső szépségünk. Ilyen például a szervezetünk tulajdonságai, csontjaink és immunrendszerünk ellenálló képessége. Rendkívül sok olyan tulajdonságot hordoznak magukban, amik egész életünket meghatározzák, és sokat tovább is örökítünk. Életünk során több olyan betegséget is összeszedhetünk, ami károsan befolyásolja a génjeink működését, ami sajnos nem csak ránk, de utódainkra is hatással lehet. Ezért különösen is fontos, hogy vigyázzunk magunkra.

Nem csak a DNS-ben található ”adataink” fontosak azonban. A kézzelfoghatóbb részeinket, szerveinket is védenünk kell, hiszen ezek nélkül mit sem érnek génjeink, bármilyen jók is legyenek. Ha végignézzük testünket, akkor találhatunk benne létfontosságú szerveket és nem létfontosságú szerveket is. Egy vesével, fél tüdővel például lehet teljes életet élni, vagy akár egy-egy végtag megléte nélkül is, bár kétségtelen, hogy sokkal másabbak az ember lehetőségei, ha valamilyen tragédia folyamán ilyen hátrányokkal rendelkezik. Létfontosságú szerveink nélkül viszont nem vagyunk képesek a létezésre. Az ember pedig olyan, hogy vonzzák a veszélyek, az izgalmak, amik sokszor tartalmaznak magukban olyan kockázatokat, amik ha megvalósulnak, akkor életünk egy pillanat alatt veszélybe kerülhet. Ezért is nagyon fontos a megfelelő védelem.

A fejünk kétségkívül egy nélkülözhetetlen része szervezetünknek. Agyunk a teljes testünk működtetésért felel, utasításokat oszt, érzékelésünkön keresztül adatokat gyűjt, információkat elemez, és rengeteg más dolgot végez. Megérdemli hát a legjobb védelmet. Általában ez kimerül abban, hogy ha valami megközelíti, akkor reflexszerűen felkapjuk a kezünket a védelmére, de amikor motorozunk, vagy más hasonló cselekvést folytatunk, akkor érdemesebb ennél kicsit komolyabb védelemmel ellátni. Egy bukósisak tökéletes lehet ilyen célra, sőt kötelező is a viselése. Akiben kérdés merülne fel ezzel kapcsolatban, az emlékezzen vissza Massa balesetére, ami a Formula 1-es Magyar Nagydíjon érte. A legprofibb bukósisak is alig volt képes megmenteni az életét, pedig csak egy apró rugóval ütközött és nem egy fával. Képzeljük el mi lett volna akkor, ha silányabb terméket hord. Valószínűleg ma már nem lenne az élők sorában. Persze ő 300km/h-val száguldott, amikor ez történt, de higgyük el, ha csak 90-el haladunk és úgy találkozunk egy fával, vagy egy autóval, akkor is jó lesz, ha nem a csupasz homlokunkkal fogjuk fel a fejünket érő erőhatásokat.

Egy komoly versenyzőnek persze beszerzik a legjobb cuccokat, de mit tehet egy hétköznapi motoros? Szerencsére manapság a bukósisak tesztek adatait sokan közzé teszik, illetve azok eredményét a termékeken fel is tüntetik. Miért olyan fontos ez? Azért, mert mindenki szeretne a lehető legolcsóbban jó terméket vásárolni, és sajnos néha az emberek hajlanak arra, hogy gagyi dolgokat vegyen pusztán a hihetetlenül kedvező áruk miatt. Néhány esetben ez nem olyan nagy probléma, de egy bukósisak esetében egy ilyen hiba végzetes is lehet. Az európai norma az ECE 22.05. Amelyik fejvédő megfelel ennek a tesztnek, az el van látva egy jelzéssel, ami tanúsítja ezt a vásárló számára is. Az olyan sisakokat, amik nem rendelkeznek ilyen megjelöléssel jobb, ha elkerüljük, mert védeni nem fognak minket, igazából csak pénzkidobást jelentenének.  Nem kell aggódnunk a magas árak miatt, ugyanis meglepően olcsón is hozzá lehet jutni olyan sisakokhoz, amik rendelkeznek a megfelelő minősítéssel.

Aki ”régi motoros” a témában, annak biztos ismerős a SHARP név. Ez egy másik tesztelési rendszer, amit az angol kormány fejlesztett ki, és fő pozitívuma, hogy nem csak az egyenes ütéseket tesztelik a sisakokon, hanem a csavart, illetve az oldalról érkező behatásokat is. Ezáltal az ő minősítésük sokkal szigorúbb, viszont élet hűbb. Persze azok a sisakok, amik megfelelnek ezen az értékelésen, azok az ECE 22.05-ön is megfelelnek. Ebben a rendszerben viszont nem csak két minősítést osztanak, hanem csillagokkal jelölik a különböző sisakok minőségét. Itt már szerepet kap a kényelem is, ami szintén fontos egy fejvédő esetében. Ráadásul a tesztadatokat közzé teszik, így bárki tájékozódhat, és akár különböző sisakok teljesítményét is összehasonlíthatja.

Egy a lényeg tehát, hogy ne veszítsük el a fejünket a nagy sebesség mámorában. Ha tovább akarjuk örökíteni génjeinket, vagy csak meg akarjuk őrizni őket, akkor mindenképp viseljünk bukósisakot, ha motorra ülünk.