Egyetlen illat micsoda emlékeket hozhat elő

Nemrég egy kolléganőmnél ültünk össze egy kártyapartira. Kézmosás közben megcsapott a szappan nagyon finom illata, ami iszonyatosan jó, nosztalgikus érzéseket keltett bennem. Kimentem, megdicsértem, hogy milyen finom illata van. Mikor mondta, hogy egy kézműves levendulás szappanról van szó, akkor ugrott be, hogy mire is emlékeztetett ez engem. Mielőtt a nagymamám egészsége megromlott volna, nagyon szenvedett a nyugdíjas éveivel. Mindig újabb és újabb hobbikat keresett magának, amivel elfoglalhatja magát.

Az egyik ilyen szenvedélye a házi szappankészítés lett. Még egy tanfolyamra is elment, annyira odáig volt a témáért. Mindent elolvasott, amit csak talált a könyvtárban a szappanokról vagy a szappankészítésről. Emlékszem ezt a hóbortját is eleinte furán kezeltük, hiszen általában, ahogy jött, úgy mentek nála ezek a tevékenységek. De ebbe valahogy beleszeretett. Rengeteget kísérletezett, hogy milyen növényeket használjon, hogy milyen illatot és színt kölcsönözzön a szappanjainak. Emlékszem abban az időben mindig az általa készített szappanokból kaptunk ajándékot a nagyitól. Egy időben még a piacra is kiment, hogy árulja azokat. Nem fogjátok elhinni, de jól ment neki az üzlet, voltak érdeklődök, sokan utána is felkeresték nagymamámat, hogy leadják a rendeléseiket. Úgy tűnt, nyugdíjas nagymamám megtalálta azt, ami igazán érdekelte.

Sajnos néhány évvel később megromlott az egészsége, a fizikai állapota nem volt túl jó. Kórházban is sok időt töltött abban az időben, nem volt már elég ereje ahhoz, hogy ezzel foglalkozzon. Nem sokkal ezután a nagymamám meghalt.

Hihetetlen, hogy egyetlen illat micsoda emlékeket tud a felszínre hozni. Szinte láttam magam előtt, ahogy a nagyi a kedvenc levendulás receptjén dolgozik, hogy minél intenzívebb illata legyen.  Ez annyira jellemző volt rá, mindig a tökéletességre törekedett. Ennyi év után nagymama még mindig hiányzik, jó volna, ha még velünk lenne, és a lakásába toppanva érezhetném a levegőben, hogy épp melyik növénnyel kísérletezik.

Ez az eset után úgy döntöttem, hogy ha nem is ilyen intenzíven, mint a nagyim, de én is elkezdek szappankészítéssel foglalkozni. Mindenki számára fontos a tisztaság, az, hogy jó illata legyen és ápolt legyen. Neki is kezdtem ennek az új hobbinak, és egész jól ment. Bár azért az elején voltak bénázások a részemről, ugyanis tudni kell rólam, hogy nincs valami jó kézügyességem. Az iskolában technika órán is eléggé bajban voltam minden egyes alkalommal. Mivel elég bénácska voltam, ahhoz, hogy normális dolgot tudjak készíteni, sokkal több időre volt szükségem, mint a többieknek. De kitartással és odafigyeléssel végül nekem is sikerült megcsinálnom azt, amit a többieknek. Igaz, hogy ők azért néha kinevettek emiatt, hogy milyen béna vagyok, de ez egy idő után engem már nem érdekelt. Persze kis általános iskolásként azért eléggé adtam mások szavára és nagyon cikinek éreztem, ha valami miatt éppen én vagyok a középpontban. Persze ezt az ember kinövi egy idő után és lehet, hogy később már ennek az ellentéte fordul elő, és az illető imád a középpontban lenni. Szóval így történt az is, hogy én kinőttem ebből, és technika órákon már én is egész jól teljesítettem.

Mivel nem volt ennek semmilyen tétje, csupán kedvtelésből és a nagyim emléke miatt kezdtem el a szappankészítést, így mindent úgy csinálhattam és olyan tempóban, ahogy én akartam. Bár magamat leszámítva, a környezetemben majdnem mindenki az én szappanjaimat használta egy ideig. Míg le nem buktam, hogy én nem azt használom, amit én készítek.

Megkérdezték, hogy milyen szappant használok, és, hogy szerintem az miért jobb, mint az enyém. Erre persze millió érvet felsorolhattam volna, azonban inkább úgy döntöttem, hogy megmutatom nekik a honlapot, ahonnan én rendelem magamnak a szappanokat. A többiek elolvasták, és nagyon gyorsan teljesen bele is szerettek ezekbe a szappanokba, még úgy is, hogy egyszer sem próbálták.

Különböző szappanok közül lehet itt válogatni, amik természetes alapanyagokból készülnek, és semmilyen mesterséges anyag nincs bennünk. Az áruk. Az áruk pedig annyira meglepően kedvező, hogy az elején még én sem akartam elhinni. És amikor megmutattam nekik a weboldalt, ugyanolyan fejet vágtak, mint én anno. Láttam rajtuk a meglepődöttséget, nem értették, hogy ők idáig hogy hogy nem hallottak még erről a szappan márkáról. Arról már ne is beszéljünk, hogy milyen jó illata van az összesnek.

A többiek akkor úgy döntöttek, hogy ők is rendelnek egyet fejenként és majd beszámolnak egymásnak használat közben, hogy melyik szappan milyen, mi a véleményük róla. Na, gondoltam, jól elvannak, én már nem is kellek ide, úgyhogy gyorsan rendeltem egy másikat magamnak, mert tudtam, hogy az egyik ismerősöm annyira megkedvelte az általam használt szappan illatát, hogy tuti, hogy el fogja kérni tőlem, hogy had próbálja ki legalább egyszer.

Így is történt, elkérte tőlem már szinte azonnal, én persze odaadtam neki, nem sajnálok én semmit a barátaimtól. Mondanom sem kell, annyira bejött neki ez a szappan, hogy vissza se adta már, de pár nap alatt megérkezett az új, amit rendeltem magamnak, szóval nem okozott akkora gondot nekem. Annyira imádom a levendulás szappan illatát, hogy ugyanolyat rendeltem magamnak, egyszerűen nem tudok tőle elszakadni, pedig most választhattam volna simán egy másikat, de már automatikusan vittem a kurzort a levendulás szappanhoz. De most már legközelebb tényleg kipróbálok majd egy másikat, hátha lesz egy másik kedvencem.

Régebben nem gondoltam volna, hogy szappant fogok használni, mert annyi rossz tapasztalatom volt már velük. Aztán, amikor rátaláltam erre az oldalra, és elolvastam minden leírást, úgy éreztem, hogy nincs mit vesztenem, kipróbálom ezt a fajta szappant is, mivel a számomra fontos a bőröm egészsége. Azóta pedig napról napra javul a bőröm állapota, és ezért nagyon hálás vagyok, és szívesen ajánlom másnak is ezeket a termékeket.

Persze emellett nem hagytam abba a szappan készítést, nagyon jó muri. A többiek is ugyanúgy kérnek tőlem néha szappant, igaz, azt nem tisztálkodásra használja már páran, hanem beteszik a ruhás szekrénybe, hogy a ruhákban friss és üde szakuk legyen. Milyen jó ötlet, nem? Én idáig csak dísznek használtam, például a fésülködős asztalomra tettem, mert annak a szappannak a színe passzolt az asztalon lévő dolgaimhoz, azonban mióta mondták a többiek, hogy ők a ruha közé szokták tenni, már én is alkalmazom ezt a módszert. És nagyon jó, imádom, hogy a ruháimnak is olyan finom illata van és ráadásul eléggé sokáig megmarad a ruhámon ez a finom illat. Szóval van egy szappanom, ami csodát művel a bőrömmel és van egy másik, ami a ruháimat is csodás illatúvá változtatják.