Nem csak a test egészsége fontos – Egészséges, élhető bolygó napelem rendszer segítségével

Ahogyan korábban már írtam róla, nagyon fontos az, hogy az ember odafigyeljen saját magára és a testét egészségesen tartsa. Én is, amennyire tehetem, törekszem arra, hogy kerüljem a káros dolgokat, odafigyeljek arra, hogy mit eszem és a sportot is próbálom minél gyakrabban beépíteni a mindennapjaimba.

A biciklimet is egyre gyakrabban használom! Bár eleinte nem rajongtam annyira érte, rá kellett jönnöm, hogy ezzel a közlekedési eszközzel nem csak saját magamnak tehetek jót, hanem a bolygónknak is.

napelem rendszer napelemes házBizonyára Te is hallottál már a globális felmelegedésről. Sajnos ez egy nagyon komoly kihívás, amivel nekünk, és az utánunk következő generációknak szembe kell nézni. Én nem vagyok tudós, ezért sajnos új eszközöket és megoldásokat kitalálni erre a problémára, de amennyire tehetem, próbálok környezettudatosan élni. Hiszek a szelektív hulladékgyűjtésben, ha tehetem gyalog, biciklivel, vagy tömegközlekedési eszközökkel járok, és csak energiatakarékos izzókat teszek a lámpáimba. Tudom, hogy mindez nem sok, de úgy érzem, hogy a legkisebb is több a semminél.

Még tavaly olvastam egy cikket, amiben a napelem rendszer előnyeiről, működéséről és használatáról írtak és nagyon megtetszett. Akkor eldöntöttem, hogy ha valaha lesz egy családi házam, akkor az lesz az első dolgom, hogy napelem rendszert építtessek ki és annak segítségével lássam el a házat elektromossággal. Habár sokan viszolyognak tőle, mert túlságosan új és nehezen megérthető technológiának tartják, arról nem is beszélve, hogy sajnos nem két fillérbe kerül a kiépítése, azonban én nagyon is jó dolognak tartom a napelemeket. Úgy érzem, hogyha egy olyan házban élhetnék, amit ilyen környezetbarát energiaforrás lát el, akkor sokkal jobban érezném magam nap, mint nap, már csak azért is, mert védem a Földet és segítek lehetővé tenni azt, hogy még a leendő unokáim és dédunokáim is egy élhető, kellemes bolygón tölthessék a mindennapjaikat.

Regényekben tudnék áradozni arról, hogy mennyire lenyűgöznek engem a napelem rendszerek és nem csak azért, mert ennyire környezetbarát vagyok. Gondoljunk csak bele! Az ember egyszer kifizeti azt az összeget, amibe a napelem rendszer kerül, utána pedig élete végéig nem kell villanyszámlát fizetnie! Mi lehetne ennél jobb? Oké, persze nem térül meg egy éven belül, sőt, akár több évtizedbe is beletelhet, mire visszahozza az árát, de hát az ember a családi házában szeretne lakni élete végéig, szóval megéri kivárni. Mire az ember nyugdíjas lesz, kirepülnek a gyerekei és egyedül marad a párjával egy nagy házban, akkor biztos jól fog esni neki, hogy legalább a villanyszámla miatt nem kell aggódni. Azt a pénzt pedig, amit a család megspórol hosszú távon a villanyszámlán, saját napelem rendszerének köszönhetően, azt olyan jó dolgokra is lehet költeni, mint egy családi nyaralás, vagy bármi más, amire éppen vágynak.

Sajnos én még nem találtam meg azt az embert, akivel leélhetném az életemet, de remélem, hogy ha egyszer rám talál a nagy szerelem, akkor az egy olyan férfi képében jön majd velem szembe, aki pontosan olyan fontosnak tartja a környezetvédelmet, mint én. Olyan társra vágyom, akivel a napelem rendszeres, környezetbarát házunk teraszán, hintaágyban ülve megöregedhetünk. És az sem lenne hátrány, ha számára is olyan fontos lenne az egészséges életmód, mint nekem, de ha esetleg mégsem elég tudatos ilyen téren, akkor majd én odafigyelek a táplálkozására helyette is.