A következő télen már nem fogok fázni

Az egészségem megőrzése számomra nagyon fontos. Az egyszerű megfázásoktól is nagyon félek, emiatt mindent megteszek annak érdekében, hogy semmi bajom ne történjen. Ezért is döntöttem úgy, hogy kicseréltetem a nyílászárókat a házamon. A télen nagyon nehezen sikerült felfűteni a szobákat, ugyanis az ablakok nagyon rosszul szigetelnek. Egy szelesebb napon még a függöny is lobogott. Reggelre rendszerint nagyon kihűltek a helyiségek, így gyakran arra keltem fel, hogy elképesztően fázok. Ez ahhoz vezetett, hogy egyik megfázásból léptem bele a másikba, folyamatosan beteg voltam. Az ablakok cseréje tehát létfontosságúvá vált számomra.

Az egyik szomszédom, Henrietta ősszel cseréltette ki a nyílászáróit, emiatt tőle kértem tanácsot, hogy honnan érdemes vásárolni, hol lehet utánanézni a dolgoknak. Ő azt ajánlotta, hogy műanyag ablakot vásároljak, aminek az előnyeiről és a vásárlásáról a muanyagablakom.hu weboldalon olvashatok.

 Megfogadtam Heni tanácsát, és felnéztem az internetes oldalra, ahol tényleg sok érdekes tudnivalóval lettem gazdagabb. Megtudtam például, hogy a kivitelező kiválasztása és kihívása előtt érdemes megmérni a nyílászárókat, hogy az ablak és a műanyag párkány méretekkel tisztában legyünk, amikor kihívjuk a szakembert. Ezzel sok időt és energiát lehet megspórolni. Ez még akár árajánlatkérésnél is jól jöhet, hiszen így egy teljes kört megspórolva a konkrét méretekre lehet azonnali árajánlatot kapni. Mindemellett ha egy előzetes mérést végzünk, máris lesz viszonyítási alapunk, a műanyag párkány méretek és műanyag ablak szabványméretek között már el fogunk tudni igazodni.

A weboldalon azt is ismertették, hogy hogyan lehet az ablaknyílást házilag lemérni. Kiderült, hogy a nyílászáróknál a tok külső méretei vannak megadva, vagyis ha a cseréhez le szeretném mérni a rendelkezésemre álló helyet, vagy a szükséges ablakméretet, akkor ezt kell megadnom. Azzal teljesen felesleges az időt rabolni, hogy lemérem a nyíló ablakszárnyakat, hiszen abból lehetetlen kiszámítani, hogy mekkora beépítési méretekben szükséges gondolkodni.

A régi ablakok esetében sajnos az a gond, hogy teljesen körbe vannak burkolva, a tok széleit vakolat vagy takaróléc fedi, és így nem látszik, hogy mettől meddig tart, így nem lehet lemérni. Ebben az esetben az az egyetlen megoldás, hogy a kicserélendő ablakok körül megbontjuk egy helyen a burkolatot, és megnézzük, hogy mekkora az a rész, ami nem látszik. Ezután már egyszerűen lemérhető és kiszámítható az ablaktok külső szélessége és magassága. Sajnos az én ablakom esetében is ez a teendő, viszont valahogy biztos meg fogom tudni oldani, nem hiszem, hogy nem sikerülne megcsinálni. Nyilvánvalóan ez nagy kosszal jár és nagyon csúnya lesz a fal, de ha eljön az ablakcsere ideje, egyébként is ki kell körbe bontani az összeset. Szóval teljesen mindegy, hogy egy kicsit hamarabb, vagy később szedjük szét a házat. Heni elmondása szerint egy ablakcsere után teljesen át kell festeni az adott helyiséget, szóval úgyis nagy átalakítások várnak a szobára.

Az internetes oldal szerkesztői szerint, egy szakember is hasonlóan méri le az ablakok méretét, csak persze több ideig tart a mérési folyamat. A mért adatokat a beépítés előtt mindenképpen ellenőrizni fogják a kivitelezők, szóval nem lehet nagyot hibázni, a házilag megoldott méréssel, esetleg csak gyorsítani lehet a folyamaton.

Úgy döntöttem, hogy a weboldal és Heni tanácsait megfogadom. Meg fogom mérni az ablak és a párkány méreteit, csak ezután fogok hívni egy kivitelezőt, aki berakja az új, jól szigetelő nyílászáróimat. Biztos vagyok benne, hogy így a következő télen már nem fogok fázni.